2011. október 13., csütörtök

Art Clokey 1921. október 12. - 2010. január 8.

90 éve született Art Clokey az agyag animáció úttörője. Születési neve Arthur Charles Farrington, és Amerikában Detroitban született.

Úttöröje és népszerűsítője volt az agyag animációnak, amit aktivan 1955-től 1995-ig gyakorolt. Ő volt az első, aki bevezette az agyag modellek, tárgyak, állatok használatát, az első aki az agyag animációs technikával dolgozott. Leghíresebb karaktere a Gumby amely gyermekkori élményei hatásaként  született, amikor nagyon szeretett játszani az agyag és sár keverékével, az úgynevezett Gumbó-val. A Gumby neve az agyag és az iszap keverékéből származik "Gumbó". A Gumby egy zöld színű lapos agyag figura, és azért zöld, mert ez volt Clokey kedvenc színe. Rengetek kis film epizód készült ezzel a figurával és társaival a beszélő naracssárga pónival, és kutyájával Nopey-el, és a többi karakterrel. Világszerte a gyerekek kedvence lett ez a kis zöld figura és a barátai.
Az évek során különböző Gumby árut állítottak elő pld. hajlítható számokat és az 50. évfordulóra a Gumby karaktereit. De a Gumby áru katalógusban plüss babák, kulcstartók, bögrék is vannak.

A Google is megemlékezett honlapján a születésnapjáról, az agyag golyókból kattintással Gumby és bandája ugrik elő.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése