2011. november 30., szerda

Mikulás - Télapó - Santa Claus

                                 Weöres Sándor - Suttog  a fenyves

                                 Suttog a fenyves, zöld erdő,
                                 Télapó is már eljő.
                                 Csendül a fürge száncsengő,
                                 Véget ér az esztendő.

                                 Tél szava hóval, faggyal jő,
                                 Elkel most a nagykendő.
                                 Libben a tarka nagykendő,
                                 Húzza-rázza hűsszellő.

                                 Suttog a fenyves, zöld erdő,
                                 Rászitál a hófelhő.
                                 Végire jár az esztendő,
                                 Cseng a fürge száncsengő.


       A Mikulás, aki ajándékot oszt a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak a népies alakja - aki a nép között élő szerény püspök volt. A legenda szerint pénzeszacskót dobott be a szegények ablakán.


Ez a legenda az alapja annak a szép keresztény hagyománynak, hogy december 6-án Szent Miklós napján a felnőttek ajándékokkal kedveskednek a gyerekeknek.
A szintén használatos Télapó a 20. század első harmadában keletkezett.
Gyerekkoromban a Mikuláshoz társult a Krampusz (ördög) is. Én nagyon féltem tőle, mert a virgácsával ijesztgetett, és emlékszem, hogy az ágy alá bújtam. Felnőttként aztán olvastam arról, hogy annak az ijesztgetős szokásnak volt félelmetesebb, láncot csörgető, rémes kinézetű alak változta is, és ezt a 18. század végén betiltották. Ehhez képest a gyerekkoromban látott nem is lehetet olyan félelmetes csak gyerekként éreztem úgy.
A mai modern Mikulás már egyedül jár, nincs büntető társa, csak jutalmaz. Ma már nem a mennyben él - ahogy nekem mondták a szüleim a gyerekkoromban - ami régen volt - hanem a Lappföldön vagy az Északi - sarkon, és szánját rénszarvasok húzzák.

Mikulásvirág
Amikor 1834-ben a mikulásvirág első példányait Angliába vitték, a növény még egészen másként nézett ki, mint manapság. Közép-amerikai dzsungelek aljnövényeként élt elvirágzás után száraz kóróként egyméteres magasságával, majd nem különösebben díszes új leveleivel átlagos bokor volt. A századfordulón aztán egy német kertész kísérletezett egy kisebb termetű, tetszetősebb változat előállításával. Innen kezdve a növény karrierje diadalútnak tekinthető. Angliában a hatvanas évektől kezdve a karácsony egyik szimbóluma, Németorzságban pedig még a neve is "karácsonyi csillag", nálunk meg a Mikulás érkezésével kapcsolódott össze a neve.
A mikulásvirág az indiánoknál a tisztaság jelképe. Már a közép-mexikói aztékok is kedvelték a különleges megjelenésú mikulásvirágot, mely a karácsonyfa és az égők után, a csillagokkal együtt legfontosabb karácsonyi jelkép. Az ünnepi asztalnak méltó dísze ma már hazánkban is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése