2012. július 15., vasárnap

Válogatás a magyar szecesszió remekeiből a teljesség igénye nélkül - mert arra itt nincs lehetőség

Apropo Gustav Klimt - mellékesen a magyar (Hungary) szecesszió nagyjairól

Mindig elgondolkodok azon amikor azt olvasom, hallom, látom, hogy - a művészet bármelyik területéről is legyen szó - méltatnak, emlékeznek, külföldi világhíres művészekre, mondván, hogy ennek vagy annak a stílusnak az egyik legjobbja. Így van ez Klimt esetében is. Mindig voltak és lesznek irányzatok, kinek ehhez, kinek ahhoz van tehetsége. Sok művész hatása alá került a szecesszió törekvéseinek, és voltak korszakaik ezen a területen. Egy művészettörténész tőlem biztos, hogy jobban megfogalmazza a szecesszió lényegét, hogy mit akartak kifejezni ezzel a művészek - bár én is sokat olvastam erről - de ettől még szeretjük vagy nem szeretjük, mert az ízlések különbözőek. Így vagyok én Klimt művészetével, nekem nem annyira tetszik, mint ahogy méltatják.
Nekem elsősorban a Lechner Ödön tervezte szecessziós építészet a kedvencem. Az ahogy ezekbe az épületekbe az üvegfestő, mozaikművész Róth Miksa, vagy a kerámikusművész Zsolnay Vilmos hozzá adták a csodálatos tehetségükkel elkészített alkotásaikat, és megszülettek a magyar szecessziós építészet remekművei. Nem csak azért, mert magyar vagyok, de minden elfogultság nélkül állíthatom, hogy csodálatos épületek. Persze van festőnk is Rippl-Rónai József, aki a festői korszakának második részében a legjelentősebb képviselője volt a szecessziós törekvéseknek. De Vaszary János, Gulácsi Lajos is említésre méltó. Rippl-Rónai képei nekem szebbek, mint Klimt alkotásai.
És most jöjjön a magyar szecesszió nagyjainak munkáiból egy kis töredék:

Országház  - üvegművészeti munkák - Róth Miksa a legjelesebb üvegfestönk, mozaikművészünk csodálatos ablakkompozícióiban gyönyörködhetünk. A királyszobrok anyaga pedig a magyar kerámiaipar európai hírű rangos műhelyében Zsolnay Vilmos pécsi gyárában készült különlegesség a pirogránit. A miniszterelnöki és köztársasági elnöki szobák mahagóni fából készült bútorai eozinmázas Zsolnay kerámiabetéttel díszítettek. De számos - a munkáját művészi fokon végző, - ember  keze munkájának eredményeként csodálatos az országunk háza. De Romániában az egykor magyarországhoz tartozó Marosvásárhely (Erdély) a magyar szecesszió városa, 150 csodálatos épület van. 
Magyar Nemzeti Bank - harmadik emeleti képrázatos rózsaablakainak atyja szintén Róth Miksa.
Zeneakadémia - gyönyörű szecessziós épület, benne nagy értéket képviselnek Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái. Itt is megtalálhatók a pécsi Zsolnay porcelángyár eozinmázas csempéi és díszei.
Gresham Palota - a magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete, ma szálloda.
Iparművészeti Múzeum - a magyar szecessziós építészet remekműve. Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült. 

Cifrapalota - Kecskemét - ma képtár, a népies szecesszió szép példája.
Pozsonyi Kék templom sajnos ma Szlovákia része. Lechner Ödön tervezte és  a magyar szecesszió egyik legszebb, legtipikusabb népies példája. A Zsolnay-gyár által készített kékes mázas cserepek és mozaikcsík vonalak díszítik. Maga az épület is kékes színű, de a tető a leghatásosabban. Rajta kék majolika népies kakasmotívummal. A templom Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve.

Rippl-Rónai József  - szecessziós festményei



Vaszary János - szecessziós képe
Gulácsi Lajos - szecessziós képei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése