2012. július 14., szombat

Gustav Klimt - 1862. július 14. - 1918. február 6.


150 éve született az egyik legjelentősebb osztrák festő és a bécsi szecesszió képviselője. A maga korában mellőzött és sikeres is volt, olyan életművet alkotott, ami a világon a legismertebb osztrák festővé tette. Portréi elsősorban a nőkről szólnak. A nőkhöz való viszonya elég érdekes volt, soha nem nősült meg, de 14 gyermeke született. Grafikai munkásságával pedig a művészettörténet egyik legnagyobb erotikus művésze. 250 festményt és 3000 grafikát alkotott. Ez is mutatja, hogy nagy jelentősége volt művészetében a grafikának. A Wien Museum kereken 400 grafikával mondhatja magáénak a legnagyobb rajzgyüjteményt, amely látható is az idei jubileumi Klimt év alkalmából.
A Belvedere, ez a pompás barokk kastély Ausztria egyik legjelentősebb művészeti gyüjteményével rendelkezik, így Klimt számos műve is megtalálható itt.
Agyvérzés következtében halt meg Bécsben. Ma festményei komoly összegekért cserélnek gazdát.A Google a megemlékezés alkalmából az alkalmi Google doodle grafikával, - ami az eredeti Google logónak a játékos változata - mutat az eseményre.

Forrás: WikipédiaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése