2012. november 30., péntek

Ajándékozási illemszabályok

Életünkben sok illemszabály létezik, amely lehet írott és iratlan. Az ajándékozásé is iratlan, és mégis általában ismerjük, betartjuk. Azzal, hogy most én leírok egy párat - és már sokan megfogalmazták tovább adva a családban a gyerekeknek, hasonlóan a hagyományainkhoz - talán konkrét értelmezést nyer.
Kapott ajándék, ha nem tetszik
Sokszor tapasztaltam, hogy tovább adják, de ez szerintem nagyon nem illik. Sértő az ajándékozó felé, mert tapasztalhatja bármikor, hogy nem hordja, vagy nem tette ide-oda a lakásba a megajándékozott.
Próbáljunk az ajándékozott szemével látni
Valahogy puhatoljuk, lessük ki, tudjuk meg, hogy mire lehet szüksége annak, akit meg akarunk ajándékozni. Nem azt kell néznünk, hogy nekünk mi az ami tetszik, mert az ízlések különbözőek, így lehet, hogy a másik számára nem lesz vonzó, nem értékelendő.
Ne célozzunk az ajándékkal
Itt arra gondolok, hogy ha valaki nem konyhatündér, akkor ne vegyünk neki konyhagépet, szakácskönyvet, mert jó ha egy teát megcsinál vagy esetleg egy rántottát.
Vannak mindenkinek jól jöhető ajándékok
Ilyen pl. egy könyv, CD, DVD, de azért ebben is fontos az ajándékozott ízlését ismerni. Milyen irodalmi műveket, milyen zeneszámokat szeret.
Készpénz - a bűvös pénz
Ezt mindenki szereti, mert sokan úgy gondolkodnak, hogy az illető legalább azt vesz magának amit szeretne. De ez nagyon nem szép ajándékozási szokás, mert azt is jelenti, hogy nem vettük a fáradtságot, hogy megismerjük, megtudjuk azt, hogy az ajándékozott minek örülne, vagy szerintünk mi lenne a számára szép és jó.
Kerüljük a csak adjunk valamit
Ne vásároljunk a párunknak aki egy kicsit duci olyan holmit ami előnytelen és még ducibb lesz benne. De ez bármire vonatkozhat, nem csak egy teltkarcsú családtagra, hanem arra is, hogy veszünk valamit amivel a lényeg, hogy letudtuk az ajándékozást.
Apróságok is lehetnek becsesek
Én nagyra értékelem, különösen a saját kezüleg készítetteket. Azt vallom, hogy az ajándéknak nem a pénzbeli értékét kell nézni, hanem azt, hogy aki adja, biztos, hogy azt szeretettel készítette, vagy vásárolta amivel örömet szerez.
Egyéniségünk ajándékozása
Amikor ajándékot adunk az vagy a családunkban vagy rokonoknál, baráti körben történik. Illik úgy viselkedni, hogy kedvesek vagyunk, mert ez ugyan olyan fontos, mint az ajándék vagy a kísérő kártyára írt kedves szavak.  És illik megenni az ünnepi ételeket mégha valami miatt nem is ízlik, nem sikerült valami jól. (Bár egyszer olvastam egy ismert szakácskodó hölgy mondatát ezzel kapcsolatban, ő bizony nem eszi meg a vendégségben sem azt amit nem szeret, ha megsértődnek akkor sem.) Ki-ki döntse el, hogy mi illik, a vendéglátó megsértése vagy esetleg egy gyomorrontás vállalása.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése