2013. május 1., szerda

Május 1. - Majális - Májusfa állítás



Nagyon sok szép majálisra, május 1-re, és májusfa állításra emlékszek a gyerekkoromból. Abban az időben - ami elég régen volt -  még krepp papírból rakták a fiúk fel a fára a szalagokat. Sokat vittek a szüleim - hárman vagyunk testvérek - Budapesten a Városligetbe ahol a majális volt - és még most is a mai napon is ott van Budapesten a legnagyobb rendezvény, - meg szinte minden kerületben rendeznek majálisokat.

A májusfa a természet újjászületéseként is ismert szimbóluma.
A magyar hagyományok fontos kelléke a májusfa, amit május 1-re virradóra állítanak fel csoportba szerveződve a legények. a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés. Magas, sudár fákat választottak erre. Éjjel vagy kora hajnalban állították  akár a főtérre is egyet, de a lányok házainak a kerítés oszlopaihoz erősítve is. Ez a szokás a falvainkban még napjainkban is jelen van. A fát világosig őrizni kellett. A fára ma már színes selyemszalagokat, de papírszalagokat is akasztanak. Ezután a fiúk szerenádot adnak amelyet a lánynak fogadnia illett egy szál gyufa meggyújtásával. A lány ezután kiment, és borral kínálta a legényeket. Napjainkban is divatos ez a szokás. Tehetnek és tesznek is a fára virágot, ékszert, lufikat, ajándékcsomagot, italt stb.
A fára a legények fel is másznak és azé lett a tetejére erősített ital, akinek sikerült lehozni.
A májusfa állítás másik időpontja pünkösdkor van, és sok helyen a május 1-re  felállított fát ekkor döntik ki  A májusfa kidöntés is ünnepséggel jár, táncmulatsággal, és körbe táncolják a fát..

2 megjegyzés:

  1. Nekem is kedves emlékeim, amikor még én kaptam májusfát meg szerenádot valódi cigányzenekarral...
    Az utcánkban most is áll két májusfa kreppapírcsíkokkal szépen feldíszítve. Kár, hogy most nincs fényképezési lehetőségem, megmutattam volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy írtál hozzászólást a saját emlékeidről. Tényleg szép emléked lehet. Kár, hogy most nem láthatom az utcátokban levő májusfát.

      Törlés