2013. november 23., szombat

Advent - Adventus Domini - a várakozás időszaka

Advent első vasárnapja az idén december 1-én lesz. Még van idő készülni egyszerű adventi naptárakkal, koszorúkkal a vasárnaponkénti gyertyagyújtáshoz.
Advent első vasárnapja mindig  november 23. és december 3. közé esik. Az utolsó vasárnap pedig mindig december 18. és december 24. közé. De más megfogalmazásban azt is mondhatjuk, hogy Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét az advent.
Eredete a IV. századik nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.
Az első vasárnap három időszak kezdete, a keresztény egyházi év kezdete, a karácsonyi  ünnepkör kezdete, és az adventi időszak kezdete.
A várakozás időszaka ez, amely az eljövetelben éri el jutalmát.
Koszorút csak a 19-20. század óta szokás készíteni, amit először 1839-ben Johann H Wichern evangélikus lelkész készített, és 23 gyertyát helyezett el rajta, amelyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg. karácsonyig.
A mai adventi koszorút négy gyertyával díszítjük. A katolikus körökben három lila és egy rózsaszín gyertya van a koszorún. De ez is ma már polgári körökben mindenféle formában és színben megtalálható a koszorúkon, pláne ha nem vallási indíttatásból készítjük vagy vásároljuk. Ugyanis ma már minden nagyon elüzletiesedett. 
Az egyház liturgikus színe a lila (viola) - ami nekem mindenben nagyon tetszik - amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet, és összeszedettséget jelképezi. Tehát advent harmadik vasárnapján, ami az örömvasárnap, az Úr eljövetelének közelségét ünnepli, e nap színe a rózsaszín Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet. 
Advent idején a 20. század eleje óta katolikus szokás a Szentcsalád-járás. Emlékszem gyerekként, hogy hozzánk is betértek - én Budapesten a XXII. kerületben gyerekeskedtem, amelynek nagyobb része  ma is olyan mint egy kertváros, családi házakkal - és hozzánk is betértek Betlehemesek és vitték a Szentcsaládot, és imákat mondtak. Aztán itt van Borbála december 4-én, amihez lánykérési szokások kapcsolódnak.  December 13-a pedig Luca napja a Luca székkel, amire éjfélkor felállva meglátható, hogy ki a boszorkány. 
Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül alakult ki, és egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia türelmetlen volt a várva-várt karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanyja egy meglepő játékot talált ki gyermeke számára. Egy kemény kartonlapot 24 részre osztott és mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermeke minden este megegyen egyet-egyet közülük. A fia felnőttként sem felejtette el édesanyja meglepetését és üzleti vállalkozásba kezdett, és olyan naptárakat szerkesztett, ahol 24 ablakocska mögé volt rejthető csokoládé, cukorka stb. és kinyitva vált láthatóvá. Azt hiszem, hogy ez volt az adventi naptár őse, ami azóta már nagyon sok formában, változatban készíthető.
Én is készítettem már nagy filc fenyőfát és arra filc csizmácskákat akasztottam, amit a családom kisgyerekei kaptak.
Szokás ebben a időszakban böjtöt is tartani. De ennek hagyománya a 20. század közepén eltűnt. Egyes vidékeken "kisbőjtnek" nevezték. Szerintem a vallásos, és idős emberek vidéken még most is tartják.

A várakozás időszaka, a csendes befelé fordulás mára már nem található ellenkezőleg, decemberben van mindenki a legnagyobb hajtásban, rohanásban, lázban.  Ahogy írtam elüzletiesedett minden, a kereskedelem egy nagy vásárlási lázat, decemberi naptárat csinált, mert minden a vásárlásról szól. Jó lenne ha nem csak erről szólna vagy ne csak erről szóljon ez az időszak és a karácsony.


Az egyszerűbbeket kiválasztva még vasárnapig elkészíthető az adventi naptár pl. színes bébizoknikra hímezni a számokat vagy ragasztani rá kis papírkorongokat a számokkal. Zöld kartonpapírból kúpokat tekerni és rá papírkorongon a számok, elrendezhető polcon és alá lehet tenni a meglepetést. A 6. képen a kék háttérrel ezek WC-papír gurigák kissé lelapítva az alja összeragasztva, betekerve tetszés szerinti papírba és ráírva a szám. Ruhafogasra is lógatható egyszerű papírba csomagolt kis csomag..Komód fölé vagy a gyerekszobába bárhová kiköthető lazán zsinór és papírzacskók rácsipeszelhetők. Befőttes üvegeket befesthetünk fehérre vagy zöldre, ráragasztjuk a számokat, és már kész is az adventi napi meglepetés. De lehet csak napokat számláló figura is pl. Mikulás fejes vagy ehhez hasonlóan elkészíthető hóemberes, amin levágjuk az elmúlt napot, míg eljön a karácsony.


















Papírkartonra ragasztjuk a szintén papírból készült fejet, a test is papír, de azt hagyjuk mozgathatóan, hogy alányúlva levághassuk a napokat. Tetszés szerinti nagyságban készülhet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése