2014. május 23., péntek

Csajfeszt 2014. május 29-június 1. Budapest, Corvin sétány

Nagyon sok előadó, műsor, jó programok várják az ide látogatókat, de én egy valakire Réz Anna filozófus előadására felhívom a figyelmeteket, érdemes beülni az Üvegplafon beszélgetéssorozatra, amely általa vezetett. (június 1. vasárnap 16:30)

Réz Anna filozófus október óta vezeti a Bálint Házban az Üvegplafon-esteket, ahol havi rendszerességgel beszélget meghívott vendégeivel a női és férfi szerepek közti különbségekről.

Vajon miből fakadnak ezek a hatalmas különbségek nők és férfiak között az élet oly sok területén? Az Üvegplafon sorozat szervezője, Réz Anna meglepő, elgondolkodtató adatokkal érkezik a CsajFesztre, és arra kíváncsi, Ti mit gondoltok ezekről.

A 70-es évek óta használt fogalom, amely nagyon jól leírja a nők karrierhelyzetét. A lényeg, hogy a nők bizonyos szintnél - középvezető - nem igazán tudnak, vagy csak nagyon kevesen a felső szintre lépni a vállalati hierarchiában. Az Üvegplafon lényegét Bucher Katalin a bolhaidomításhoz hasonlítja: 
„Végy egy maréknyi bolhát, akik jó nagyot ugranak, tedd őket egy befőttes üvegbe, és zárd le egy átlátszó celofánnal! A bolhák egy ideig folyton beleverik magukat a plafonba, ám rövid idő elteltével megtanulják, hol van a határ. Ezután már nem akarnak kiugrani, nyugodtan leveheted a tetőt, a bolhák nagy része nem fog rájönni arra, hogy elmúlt a veszély, bátran ugorhat magasabbra is. A női karrier is hasonló a bolhacirkuszhoz. Egyszerűen helyettesítsd a bolhákat a nőkkel, a dunsztosüveget a munkahellyel, a celofánt a társadalmi lehetőségekkel!”

Először a külső nyomás, a környezet (család) akadályozzák meg a legtöbb nőt abban, hogy feljebb tudjon menni, aztán ehhez jönnek a belső félelmek, és vélt korlátok, hogy az eddigi szerepek mellé már nem fér el a felső-vezetői szintű szerep, vagy ha bele is férne, akkor is fél, hogy nem felelne meg.

Programok ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése