2014. augusztus 12., kedd

Augusztus 20. - és Magyarország tortája 2014.






Augusztus 20. az államalapítás évfordulója, és ebben az értelemben országunk születésnapja. Az ország születésnapjának egyik központi szimbóluma  Magyarország tortája, így méltán válik államalapításunk ünnepi desszertjévé.

A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció (Somlói forradalom) című tortája nyerte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyét, és kapta a Magyarország tortája kitüntető címet. 
Damniczki Gyula Balázs székesfehérvári cukrász  győztes tortájáról  a következőt mondta Auguszt E. József cukrász, a zsűri tagja "A Somlói revolúció valóban forradalmi torta, hiszen bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre."
Egy mousse torta formájában alkotta meg a régi jó somlóit. A mousse könyed, elegáns, légies textúrájú krém, mely a modern cukrászat egyre elterjedtebb és keresettebb terméke. A grillázstésztára rétegezett étcsokoládé mousse, majd a narancs réteg fölé helyezett ganache-sal (párizsi krém) borított vaníliás fehércsokoládé habkrém olyan ízélményt kínál, amely valóban forradalminak nevezhető.


Magyarország cukormentes tortáját idén is a Nándori cukrászat készítette, Nándori László aranykoszorús cukrászmester Csokis kaland fantázianévvel. Ezt a versenyt a Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben.
A “Csokis kaland” harmóniáját a könnyű csokoládéhab alapozza meg, amelyet a magyar meggyből készült öntet finoman ellenpontoz. Ezt egészíti ki a hazai dió és mandula, a vékony marcipánréteg pedig eleganciát kölcsönöz a tortának, amely nem csupán a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik az ízek élvezete mellett tudatosan figyelnek az összetevőkre.







A Magyar Pékszövetség versenyének győztese a "várkapitány kenyere". A kenyeret a Kurdi Family Kft. készítette.

Az édességeket és a Szent István-napi kenyeret először augusztus 19-én és 20-án Budapesten a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség.

Augusztus 14-től a cukrászdák listája is olvasható lesz, ahol a torták megvásárolhatók. A receptek augusztus 19-től lesznek sajtó nyilvánosak. 
Bővebben ITT

Fotó: MTI/Kovács Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése