2014. augusztus 8., péntek
Fűszeres nyári szilvalekvár - boros szilva
Szeretjük a rögtön eszegethető dzsemeket, lekvárokat. Ezért a télre eltevés előtt, mellett szoktam készíteni meggy-, ribizli-, málna-, eperdzsemeket, barack és szilvalekvárt - az utóbbit a nyári szilvából. Aztán persze szeptemberben jön télire a besztercei szilvából készült lekvár.
A nyáriakból csak egy-két üveget készítek és reggelikhez vagy akár vacsorára - én nagyon szeretem kakaóval, vajas zsömlére kenve - finom, friss eledel. De ha olyan a kedvem, akkor többször is készítem, amíg kapható az a bizonyos gyümölcs amit éppen megkívánok.
Hozzávalók: 2 kis 2,5-3 dl-es üveghez
1 kg szilva, 1,5-2 dl vörösbor, 1 citrom, kevés cukor, vagy fruktóz, 1 csapott kk. fahéj, szegfőszeg
A szilvát megmostam, kimagoztam és minden szemet négyfelé vágtam. Beletettem egy lábosba ráöntöttem a bort, beleszórtam a cukrot - ez ízlés szerinti - a fűszereket és a reszelt citromhéjat, kevés levet is. Ezután először nagy lángon majd takarékon főztem - gyakran kevergetve - amíg elfőtte a levét és sűrű lett.
Készíthetjük dzsemes állagúra, akkor nem teszünk bele ennyi bort, és darabosabbra hagyjuk, nem is kell négyfelé vágni csak félbe.
Ezt a fűszeres szilvát télen aszalt szilvából is készítem sült libacomb mellé.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon finom lehet ez a fűszeres lekvár. Imádom a szilvalekvárt biztos ez is ízlene. Megérne egy próbát 1-2 kis üveggel kipróbálni.
VálaszTörlésÉvikém próbáld ki, szerintem finom. De tudod, az ízlések különbözőek.Az állaga még jobb is, mint a téli szilvalekvárnak, és el is tehető ez is télire.
Törlés