2015. április 29., szerda

Fokhagymás tojásos galuska fejes salátával


Egyszerű, de nagyszerű étel, különösen tavasszal amikor fejes salátával ehetjük, mert ezzel a legjobb. Nem tudom, hogy ki hogyan készíti, de nálunk ennek van hagyománya már a nagymamámon és az anyukámon át én is így készítem. Vannak háziasszonyok, szakácsok és ételt fogyasztó családtagok, vendégek stb. mindenkinek vannak kedvenc ételei, fűszerei és olyan alapanyagok is amit nem szeret. Ezt azért írom, mert tudom, hogy pl. a fokhagymával is lehetnek úgy emberek, hogy nem szeretik és nem is nagyon használják. Hát ez az étel elég fokhagymás még a saláta is. De mi így szeretjük.

Hozzávalók: 4 adag (jó bő)

35-40 dkg liszt, 6 db tojás, 5 ek. olaj,  4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1/2 dl tej, 1/2 dl tejföl
Salátához: ez változó mert több variációm van - 1 db tömör fejes saláta, 2 ek. citromlé (de lehet több is),  2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, só, 2 ek. cukor (ízléstől függ),  3 dl víz

Az 1 db felvert tojásban elkeverem a lisztet, 2 ek. olajat, sót, 1/2 dl tejet és annyi vizet, hogy szaggatható galuskatészta legyen. Forrásban levő sós vízbe szaggatom, amikor feljön a víz tetejére még pár percig főzöm, és leszűröm.
Az 5 db felvert tojásba keverem a pépesre zúzott 4 gerezd fokhagymát, sózom, borsozom és belekeverem a 1/2 dl tejfölt is. Jól összekeverem.
Teflonserpenyőbe teszem a 3 ek. olajat és melegítem, de nem túl forróra, beleteszem a galuskát, ráöntöm a felvert fűszeres tojást és teljes lángon kevergetve összesütöm.
A megmosott,  leszárított és kisebb darabokra tépett salátát a hűtőben tartom. 3 dl vizet forralok, beleteszem a cukrot, sót és a pépesre zúzott fokhagymát, majd hagyom lehűlni.. Ezután beleteszem az olajat és a citromlét, jól összekeverem. A kiadagolt salátaleveleket az öntettel meglocsolom.

Már van a blogomban ITT de a saláta kicsit más, de a galuskám készítésének a menetét sem írom le mindig teljesen egyformán, mert nem is egyforma csak a végeredmény, és még ITT



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a galuskád, bár én nem nagyon szeretem a fokhagymát, de hát az nem látszik rajta :-) Épp mostanában gondoltam én is, hogy kéne csinálnom, mert képzeld még sosem ettem :-) Otthon nálunk nem volt divat :-) Ameddig saláta szezon van, még rászánom majd magam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Tudom, hogy nem szereted a fokhagymát, de az hihetetlen a számomra, hogy ne ettél még tojásos galuskát. Na jó, azért részben hihető, mert rengeteg étel van mindenki életében amiről hallott, de nem evett vagy azért mert nem szereti vagy azért mert ahogy írtad nálatok otthon nem készítették. De próbáld meg, és lehet, hogy megkedveled. Nem muszáj bele fokhagymát tenni, hiszen talán eredendően - bár ki tudja, honnan ered - nem tesznek bele. Ahány ház és tájegység annyi szokás.

      Törlés