2015. június 5., péntek

Kókuszkrémes torta


Imádom a kókuszt süteményben, süteményen, fagylaltként, pohárkrémben, amivel és amiben csak lehet. Ennek ellenére nem sűrűn készítem, és ennek az az oka, hogy nem vagyok édesszájú, és nem is szeretek mindenféle édességet. De amikor megkívánom ezt vagy bármi mást ami édes, és nekem kedvencem, akkor megcsinálom. Most egy ilyen napom volt.

Hozzávalók: kapcsos tortaforma, a tortaszelet pedig attól függ, hogy mekkorára szeleteljük - én az átlagtól nagyobbra.

Tészta:
20 dkg liszt, 2 dkg margarin, 10 dkg cukor vagy ízlés szerint, 1 tojás, 1,25 dl tej, 1,5 ek. méz, 1/2 csomag sütőpor
Szirup:
A  tészta leöntéséhez. 1 ek. kakaópor, 1 ek. cukor, 1 dl tej
Krém:
4 dl tej, 10 dkg porcukor, 4 ek. vaníliás krémpor, 15-20 dkg kókuszreszelék, és annyi Ráma margarin amivel majd a krém állag elérhető (ez függ a kókuszreszelék mennyiségétől)
Tetejére: szitált kakaópor (esetleg cukorral elkevert) és kókuszreszelék

A tésztához a margarint, cukrot, tojást habosra kevertem, beletettem a tejet, mézet, a sütőporral elkevert szitált lisztet. Kibéleltem sütőpapírral a tortaformát és beleöntöttem. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőfokon sütöttem, a közepében tűvel ellenőriztem, hogy megsült-e. Közben elkészítettem a szirupot: a kakaós cukrot a forró tejjel simára feloldottam. A megsült tésztát lisztezett deszkára borítottam, lehúztam róla a papírt, azonnal visszafordítottam, és megöntöztem a tetejét a forró sziruppal, és elkentem rajta, hogy mindenhol érje.  A krémhez a tejet felforraltam a cukorral, felöntöttem vele lassan az előzőleg egy kis hideg tejjel csomómentesre kevert vaníliás krémpor-kókuszos keveréket. Ezután ismét felfőztem, és hagytam kihűlni.
A margarint egy csipet sóval habosra vertem, elvegyítettem a krémmel, majd egyenletesen rákentem a sziruppal megöntözött tésztára. (legalább 1 cm-es vastagságú legyen) Szitáltam rá kakaót, és megszórtam a kókuszreszelékkel. Hagytam állni szobahőmérsékleten legalább egy órát.

4 megjegyzés:

  1. A kókuszos sütiket mi is nagyon szeretjük, úgyhogy 1-2 szelet most lecsúszna :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen adtam volna, de már elfogyott, nem tudom, hogy mikor készítem legközelebb...

      Törlés
  2. Nagyon finom lehetett a tortád! Egyik kedvenc krémem a kókuszos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évikém köszönöm, tényleg finom volt. Tudod, ez úgy van, hogy amit szeretünk az finom.

      Törlés