2015. július 13., hétfő
Meggyes pite - másképp, mert van kelt is
Az idénygyümölcsök közül a meggyet használom ki a legjobban, mert meggy levest többször is készítek, és meggyszószt is, vagy meggyes rétest, és a meggyes pite vagy a lepény is többször kerül az asztalunkra, és persze esszük gyümölcsként is, meg pohárkrémként.
Hozzávalók: az adagok a szeletelés nagyságától függnek
20 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 4 egész tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagozott meggy, és ehhez még 10 dkg cukor, őrölt fahéj
A vajat habosra kevertem a 15 dkg cukor felével, és egyenként hozzákevertem a tojássárgákat. A tojásfehérjéket felvertem habnak a cukor másik felével, és amikor fényes hozzáadtam óvatosan a tojássárgákhoz. Végül gyengén elkevertem a hozzászitált liszttel. Papírral kibélelt formába öntöttem - kisebb tepsi is jó, akkor kockára vágjuk - A meggyet kimagoztam, kissé kinyomkodtam, és a tésztára szórtam, kicsit elrendezve, ráhintettem a 10 dkg porcukrot és megszórtam a fahéjjal is. Mérsékelt tűznél pirosra sütöttem. Amikor elkészült néhány percig szikkadni hagytam, ezután kivettem a formából, és szeleteltem. Melegen vagy hidegen egyformán jó.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Finom lehetett! Hasonlít az én meggyes pite receptemhez. Abban nincs fahéj, de nagyon jó lehet hozzá!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. Nagyon szeretjük a gyümölcsös tésztákat. A fahéj nagyon megy hozzá.
Törlés