2015. július 13., hétfő

Meggyes pite - másképp, mert van kelt is


Az idénygyümölcsök közül a meggyet használom ki a legjobban, mert meggy levest többször is készítek, és meggyszószt is, vagy meggyes rétest, és a meggyes pite vagy a lepény is többször kerül az asztalunkra, és persze esszük gyümölcsként is, meg pohárkrémként. 

Hozzávalók: az adagok a szeletelés nagyságától függnek

20 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 4 egész tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagozott meggy, és ehhez még 10 dkg cukor, őrölt fahéj

A vajat habosra kevertem a 15 dkg cukor felével, és egyenként hozzákevertem a tojássárgákat. A tojásfehérjéket felvertem habnak a cukor másik felével, és amikor fényes hozzáadtam óvatosan  a tojássárgákhoz. Végül gyengén elkevertem a hozzászitált liszttel. Papírral kibélelt formába öntöttem - kisebb tepsi is jó, akkor kockára vágjuk - A meggyet kimagoztam, kissé kinyomkodtam, és a tésztára szórtam, kicsit elrendezve, ráhintettem a 10 dkg porcukrot és megszórtam a fahéjjal is. Mérsékelt tűznél pirosra sütöttem. Amikor elkészült néhány percig szikkadni hagytam, ezután kivettem a formából, és szeleteltem. Melegen vagy hidegen egyformán jó.


2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett! Hasonlít az én meggyes pite receptemhez. Abban nincs fahéj, de nagyon jó lehet hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Nagyon szeretjük a gyümölcsös tésztákat. A fahéj nagyon megy hozzá.

      Törlés