2016. február 11., csütörtök

Motivációs levél - állásinterjúhoz



Ma már egészen más rendszerben működik ez, mint az én aktív koromban, pláne, ha a kezdetekre gondolok. Először is, nem volt munkanélküliség, sőt azt büntették aki nem dolgozott, mert volt ilyen a munkatörvénykönyvében, hogy közveszélyes munkakerülés. Ezért sok jó munkahelyen egy jó munkaerő  egészen a nyugdíjáig biztos munkahelyet talált. Most viszont nagy harc megy, hogy megtalálják az álláskeresők azt a munkahelyet ahol dolgozhatnak, és talán nincs is olyan, hogy biztonságban érezzék magukat.
Tapasztalásból most is tudom, hogy mi a helyzet, mit kell tenni, mire kell figyelni, hogy jók legyünk a levél megírásánál, hogy aztán személyes találkozásra is sor kerüljön, legyen állásinterjú.
A motivációs levél, - amely kísérője az önéletrajznak - a jövőképedről kell, hogy szóljon, mert arra kíváncsi a munkaadó.
Régen én csak pár mondatot írtam és azt is az önéletrajzon belül - tehát nem motivációs levélnek hívták - de ma már a hosszáról is megoszlanak a vélemények. De mint mindenben itt is a "kevesebb több" vezet eredményre. Ne eresszük "bő lére" a levelünket. Ahogy a szólás mondja, "sok beszédnek sok az alja". De számtalan minta található az interneten is.
A kaliforniai Saddleback College adott ki egy tanulmányt arról, hogy melyek az ezzel kapcsolatos elvárások. A munkaadók felé tettek fel kérdéseket, és az derült ki, hogy 70 %-a rövidebb egy oldalas motivációs levelet tartja jónak, de legyen minél rövidebb, és jól áttekinthető. Ezért jól kell gazdálkodni azzal az egy oldallal.
Az álláskiírásban mindig szerepelnek az elvárások, így az a legfontosabb, hogy állítsuk párhuzamba azt amit tanultunk, a képességeinket és a szakmai tapasztalatainkat. Le kell írni a bevezetőben, hogy melyik pozícióra jelentkezünk, hol láttuk a hirdetést, és ezután fejtsük ki, hogy miért tartjuk magunkat alkalmas jelöltnek, miért érdemes minket behívni állásinterjúra. A motivációs levelet azzal zárjuk, hogy szeretnénk lehetőséget kapni egy személyes bemutatkozásra.
A levélre mindig írjuk rá a telefonszámunkat és az email címünket is, hogy ne kelljen keresgetni a munkaadónak az elérhetőségünket.

Fotó: allas-tipp.blogspot.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése