2017. augusztus 30., szerda

Könyvajánló

Andrew Solomon: Alma a fájától


Van egy mondásunk, hogy Az alma nem esik messze a fájától - de lehet, hogy más népek is mondanak hasonlót vagy a fordító használta ezt a szerintem magyar mondást. De sajnos megtörténik, hogy messze esik és ez a mondás nem igaz. Sajnos születnek különleges igényű gyerekek.
Az író tíz éven keresztül írta ezt a könyvét, kutatta, tanulmányozta azon szülők és gyerekeik életét, akik különböznek az átlagtól.  Több szász magáninterjút készített olyan családokról, ahol volt siketséggel, vagy Down-szindrómával küzdő, vagy autista, de csodagyerek is és olyan is, aki erőszakban fogant vagy nem a biológiai neméhez tartozónak érezte magát. Ezek a tulajdonságok és körülmények úgy néz ki, hogy elválasztják egymástól a gyerekeket, szülőket, de számos közös tapasztalatban osztoznak, ugyanabban az örömben és bánatban, és a kirekesztettségben.

A legerőteljesebb és megválaszolandó kérdés a szülők számára az, hogy képesek-e elfogadni a gyermeküket, és ha igen, akkor hogyan segítsék őt a fejlődésben, hogy kiteljesedjen és boldog felnőtté váljon.  De sajnos ennek az ellenkezője is megtörténik a szülő-gyermek kapcsolatban amikor a kérdésre az elutasítás a válasz.
A könyv megmutatja a különbözőség árnyoldalát is, de minden sorából sugárzik az elköteleződés, a tolerancia, az elfogadás és a szeretet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése