2018. május 6., vasárnap

Lecsós csirkecomb petrezselymes rizzsel

Már nagyon időszerű volt, hogy a tavaly eltett lecsómból -- amiből még mindig van két üveggel - készítsek valamit. Ezt találtam ki és nagyon finom volt. 

Hozzávalók: 4 adag

A szokásos hozzávalók a lecsóhoz: 60 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 8 dkg füstölt szalonna, só, bors, 5 ek. olaj, 2 tk őrölt pirospaprika, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma. (tehető bele még egy kis doboz sűrített paradicsom is)
Kell még 1 csokor petrezselyem, 4 db csirkecomb, 25 dkg rizs, kevés olaj vaj vagy margarin a rizs enyhe pirításához.
Nekem a kész, eltett natúr lecsóm volt, amivel már nem volt sok dolog. De leírom a nyers zöldpaprikás változatot is. A paradicsomot forró vízbe tesszük pár percre, leszűrjük, hideg vizet engedünk rá, ismét leszűrjük és lehúzzuk a héját, gerezdekre vágjuk. A megmosott paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk vagy hasábokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk a fokhagymát is. A szalonnát felkockázzuk. 
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk és meghintjük kevés liszttel. A forró olajban a húsok mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, majd kivesszük a zsiradékból. A visszamaradt zsiradékban a szalonnát megpíritjuk és a hagymát is, beletesszük a pirospaprikát, a paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük. Visszatesszük a combokat, majd 20 perc múlva a zöldpaprikát is. Az egészet puhára pároljuk.

Én a húst előkészítettem úgy, ahogy föntebb leírtam, de a natúr lecsómmal egyszerre tettem össze a csirkecombokat a szalonnás, hagymás pirospaprikás keverékbe és pároltam készre.
Közben az 1-2 ek forró olajban (margarinban vagy vajban, ki, mit szeret) pirítottam egy kicsit a rizst kb. 1 perc, Felöntöttem 4,5 dl enyhén sós vízzel, majd 20-25 percig pároltam. Belekevertem az apróra vágott petrezselymet. Merőkanálba nyomkodva tányérra borítottam és tálaltam a lecsóval és a hússal.

2 megjegyzés:

  1. De finomat főztél ismét! Nagyon jól néz ki, biztos nekem is ízlene, mert nagyon szeretem a lecsós ételeket :-) Én üveges lecsót még nem tettem el, télen a mélyhűtőben eltett paradicsomból és paprikából szoktam megfőzni, ebből is majdnem olyan, mint friss zöldségekből készülne. Valahogy így alakult ki nálunk.... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm amit írtál.Mi is szeretjük a lecsót, a lecsós ételeket. Én minden évben teszek el 5-6 üveggel.

      Törlés