2018. július 28., szombat

2018-ban a levendula lett az Év Gyógynövénye

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban új kezdeményezést indított útjára. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, információk az érdeklődők széles köréhez juthassanak el.
2013-ban a Máriatövis, 2014-ben a Citromfű, 2015-ben a Galagonya, 2016-ban  a Kamilla, 2017-ben a Mák, 2018-ban a Levendula.

A levendula nemcsak a népgyógyászat kedvence, hanem sütéshez, főzéshez is használják. Alkalmazták már az ókorban is sebek fertőtlenítésére, és álmatlanság kezelésére. Hazánkban a XV. századtól terjedt el.  A Tihanyi-félszigeten található levendulásban minden év júniusában a megrendezett "Szedd magad" program keretében mi magunk is begyűjthetjük.
Otthon aztán csokorba tekerve száríthatjuk a levendulát. A szárított virágokból - 1-2 kávéskanálnyi virágzatból -  teát főzhetünk, remek feszültségoldó, nyugtató, elalvást segítő italt kapunk, mely stresszoldó is. De gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, és puffadás ellen is hat, mert szélhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Habár hatásának nincsenek ellenjavallatai, tudnunk kell, hogy mint minden gyógynövény, nagyon ritkán, de a levendula is allergizálhat. Ezt általában bőrtünetek jelzik, ahol a növény illóolaja érintkezik a bőrrel, ott kiütés, viszkető folt alakul ki.
De ki ne hagyjam, hogy a molyok ellen is nagyon hatásos.

A tea mellett felhasználható még sütemény, keksz tésztájához, vagy mézhez, lekvárhoz, szörphöz, de keverhetjük akár joghurtba, fagylaltba is. Virágát egyben vagy darálva is használhatjuk. A szárított levendulának erősebb az aromája, mint a frissnek. Ezért egészen kis mennyiséget elég felhasználni. Ha túl sokat teszünk például a tésztába, akkor kesernyés lesz tőle a sütemény. Gyermekek is fogyaszthatják.
Itt egy recept:
Citromos, chia-magos levendulás keksz
Hozzávalók: kb. 15 kekszhez: 10 dkg liszt, 5 dkg barna riszliszt, 8 dkg vaj, 4 dkg porcukor (vagy ugyanennyi eritrit), 1 ek. chia-mag + 2 ek. víz, fél vaníliarúd kikapart belseje, 0,5 tk. szárított levendulavirág, 1 tk. sütőpor, fél bio citrom reszelt héja.

A chia-magot keverjük el a vízzel, és tegyük félre, míg megduzzad. Közben keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert liszteket, a csipet sót, a vaníliát, a levendulavirágot és a citrom héját. Ezután keverjük bele a megduzzadt chia-magot és dolgozzuk össze alaposan a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelt tepsibe adagoljuk a tésztát kis kekszeket formázva belőle. Kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Én megmondom őszintén, hogy nem vagyok híve a virágok ételként való felhasználásának. Legyen az rózsaszirom, ibolya vagy a levendula, meg még ki tudja, hogy mi. Ezek illatszerekbe, szappanokba stb. valók, és igazi kedvenceim a kézműves alkotások, amelyek lehetnek illatpárnák, illatzacskók, koszorúk, fonott buzogány formák stb.
Pl. az alábbiak
Forrás: www.evgyogynovenye.hu   www.praktika.hu www.vital.hu

2 megjegyzés:

  1. Szépen összeállítottad! Én minden felhasználási formájában szeretem a levendulát, teába, limonádéba, pipere dolgokban stb.... és a színe is nagyon szép :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Valóban szép színű és finom illatú növény a levendula. Én is szeretem ezt a növényt, de nem minden formájában. De elfogadom mindenki ízlését, így a tiédet is, mert az ízlésről nem lehet vitatkozni.

      Törlés