2020. augusztus 19., szerda

Magyarország tortája, Magyarország Cukormentes tortája és a Szent Isván-napi kenyér 2020-ban




                                                        Magyarország tortája
                                    Füredi Krisztián tápiószecsődi Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása
                                          Magyarország cukormentes tortája



                                            Magyarország cukormentes tortájának készítői Dienes Andrea vezetésével


                                  Szent István -napi kenyér, a Balmaz Sütöde Hajdúsági házi kenyere

Füredi Krisztián a  tápiószecsődi Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása a CURIOSITAS- "Kíváncsiság" fantázianevű tortája.
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hírdette ki a győztest. A döntőben a versenyzőknek zsűri jelenlétében élőben kellett elkészíteniük a tortákat, amelyeket szakmai szempontok alapján pontoztak. A győztes torta igalmas, újszerű ízkombinációkat rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz.
Füredi Krisztián gyakorlati éveit a Gundel étteremben töltötte, a fő összetevőket (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte kedvenc alapanyagát a birsalmát. A birs zselét birskompóttal egészítette ki és birs pálinkával tette teljessé.
A mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája teszi tökéletessé Magyarország idei ünnepi tortáját.

Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyarország Tortája versennyel együtt hírdeti meg. Idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata Dienes Andrea cukrászmester vezetésével győzött a Szentivánéji Álom torta.
A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszines, zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmónikus ízvilágához elegáns küllem párosul.
A hozzáadott cukor nélkül készült torta szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat országszerte több száz cukrászdában.
Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog.

A Balmaz Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyerét választotta az ötfős szakmai zsűri. "Liszt, só, víz, kovásszal kelesztett, dagasztott és kemencében sütött évezredes hagyomány számunkra a kenyér. Szívvel, lélekkel készült kézműves kenyerünkkel próbáljuk azokat a régi dolgokat felidézni vásárlóinkban, amelyek visszarepítik őket a fiatalkori évek hagyományaiba, de mégis a 21. századi újdonságokkal fűszerezve teszi azt." mondta Fülep Zsolt a Balmaz Südöde Kft. vezetője.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól összegyűjtötted az információkat a nyertes alkotásokról! Szívesen megkóstolnám mindet 😀

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Én is megkóstolnám mindkettőt, meg a kenyeret is.

    VálaszTörlés