2014. november 13., csütörtök

Adventi kalendárium - milyen legyen, mit tegyünk bele?

Először arról írok, hogy az itt látható adventi naptárak mindegyike nagyon egyszerű, nem kell hozzá drága anyag, és átlagtól eltérő kézügyesség, még az adventhez közeli napokban is elkészíthetőek. Jelenleg pedig még több, mint két hét van az elkészítésükhöz. 

A gyerekek biztos, hogy elsősorban az édességeknek örülnek, ezért nagy várakozással néznek az első naptól az utolsóig az elé, hogy mit rejtenek a különböző kis naptárak. De sok szülő nem szeretné ha gyermeke mindennap csokoládét találna, és rászokna a rendszeres édességfogyasztásra. A másik ok pedig az, hogy a gyerekek úgy ahogy a szaloncukrokat is kieszik a csomagolásból, az adventi naptárakból is kiszednék, és így értelmét veszti a várakozás.
Ezért lenne pár ötletem, hogy mit tehetünk az adventi kalendáriumba - aminek persze a mérete és formája befolyásolja, hogy mi jöhet szóba, mi fér bele..

  • Kiszínezhető kis képek, hozzá kis rövid színes ceruzák - képeket gyűjthetünk, és nyomtathatunk az internetről is. Pl. ITTITTITTITTITTITTITT, és ITTITTITT
  • A matricákat is nagyon szeretik a gyerekek, sokféle van, és biztos, hogy minden szülő tudja, hogy milyet szeret a gyermeke, mi érdekli.
  • Lehet édesség is, de cukormentes, vitaminos, többféle és itt-ott - na jó, egy kis csokoládé is.
  • Papírból készített karácsonyfadíszek, - többféle - amit kifesthet a gyermek és majd a fára akasztható.
  • Betlehemi figurák vagy más téli képek mágnes lapon.
  • Nagyobb gyerekeknek lehet valamilyen kreatívkodás pl. kis hímezhető kép, vagy gyöngyből karkötő fűzése (kész csomagok a kreatív áruházakban szerezhető be)
  • Tehető bele korcsolyabérlet, vagy mozijegy. 
  • Pici figurás gyertyák méhviaszból.
  • Kreatív olló a kézműveskedni szerető gyereknek-
  • Gyurma
  • Matcbox autó
  • Kicsi jegyzetfüzet 
  • Kis méretű sütemény kiszúrók
Mindezekhez szükséges tervezés, felkészítés, beszélgetés, hogy a gyerekek megismerjék, mi miért van, miről szól a várakozás időszaka. Nekem az a tapasztalatom, hogy ma már minden elüzletiesedett, és sokan csinálnak úgy dolgokat, hogy nem tudják a miértjét, csak követnek valamit. Pedig az adventi naptárnak vallási üzenete van. Nem arról van szó, hogy jaj de jó, de szép, de aranyos, hanem jó lenne elmagyarázni a gyereknek, hogy mit is jelent.
Ahhoz, hogy a kalendárium valóban a várakozás öröme legyen, néhány ötlet:
  • Tervezzük meg jó előre, hogy miből és milyen formában készítjük el - ha mi magunk ügyeskedünk -, de a kereskedelemben is sokfélét találhatnak azok, akik nem szeretnek kézműveskedni vagy idejük sincs. Ki kell azt is gondolni, hogy majd hová kerül. Ez is attól függ, hogy miből készül és milyen a formája, mert tehető a falra ha akaszthatós, vagy fogasra függesztett, vagy zsinórra csíptetett ha zoknikból van, de lehet egy komódon is ha talpon álló.
  • A legfontosabb a beszélgetés a gyermekkel az adventi várakozásról.
  • Mindig a gyermekünkkel együtt nézzük meg, hogy mit rejtenek a kis naptárak, és mindig a napnak ugyan abban a szakában.
  • Egy kreatív kisgyerek biztos örül azoknak a dolgoknak is amit felsoroltam, de azért célszerű felkészíteni a gyereket, hogy mik találhatóak itt-ott a naptárban, mert biztos, hogy minden gyerek csokoládét vár, és akkor csalódni fog. Persze konkrétan nem kell megmondani, csak azt, hogy nem csak édesség van. 

Kis bébizoknikat csíptetővel tegyük szalagra vagy színes zsinórra és tegyük polc aljára, falra vagy bútorok közé feszítve
.

Egyszerű natúr vesszőkoszorút rakjunk körbe kis összekötött textil vagy papír batyukkal, fölül kis masni és belógatott harangocska.van. Számokat ragaszthatunk az aljára, akár általunk rajzoltakat kis kerek vagy négyzetesre vágott papírokra.




Három fogasra elosztott 24 különböző nagyságú csomagocskák, akár maradék kis csomagolópapírok is megfelelnek. Zsinóron vagy szalagokon lógatva, amelyek különböző hosszúságúak lehetnek. Ragasszunk ezekre is papírra rajzolt és kivágott számokat.
De ide is lógathatunk kis batyukat is papírból vagy maradék kis textilanyagokból.


Pici befőttes üvegek, amit befesthetünk tetszés szerinti színre, leköthetjük cakkosra vágott színes papírral, a számokat is festhetjük.










Mézeskalács harangok, de bármilyen karácsonyi formájú kiszúróval készülhet. Fatáblára kis kampókra akasztjuk vagy egy kemény kartonra két-két lyukat szúrva kötjük oda a szalagokkal.
Mindennap egyet meg is ehet a gyermek, mert a mézeskalács nem dísznek van.





Polc alá vagy más bútor közé lazán átvezetve zsinórra csiptetünk papírzacskókat, - amit magunk is készíthetünk barna vagy bármilyen papírból és összeragasztjuk az oldalait - amire matricás számokat és karácsonyi kicsi matrica képeket ragasztunk.






WC-papír gurigákat különböző csomagolópapírral beragasztunk. A felsőn átvezetünk egy szalagot, belül marad a csomó és átvezetünk ezen is egy szalagot amivel lógatjuk, hogy falra vagy ajtóra akasszuk. Kettesével szalagokkal vagy zsinórokkal egymáshoz kötjük függőlegesen mind a 24 db-ot.
De jó változat az is, ha a csomagolópapírt a guriga mindkét végén nagyobbra hagyjuk, középen egymáshoz ragasztjuk függőlegesen, számokat ragasztunk rá. Amikor beletettük a napi ajándékokat a két végén kilógó papírt behajtjuk.


Ez is nagyon egyszerű, mert csak csomagolópapírból kell duplán megrajzolni és kivágni (ház, csillag, harang, fenyő, szív) formákat, és fölül megfelelő nyílást hagyni, majd összeragasztani az oldalukat. Egy faágra piros szalagokkal felköthető.





Képek forrása: 1 2 3 4 5 6 7 8

4 megjegyzés:

  1. Líviám, nagyon kreatív vagy. Ha ezt tudom, tavaly, amikor a három 10 éves unokámnak készítettem az utolsó adventi kalendáriumot, tőled kértem volna segítséget. Két fiú, egy lány. 72 ötletes meglepi... Nem volt egyszerű:)
    Erre most itt van a két pici kislányunokám:)) Ezt a bejegyzésedet elmentem, hogy tudjak belőle puskázni:)
    Köszönöm:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötleteid vannak, és én is csak azt tudom mondani, hogy nagyon kreatív vagy! Mikor a lányom kicsi volt, én is varrtam neki kis zoknikat, és teletöltöttem apró finomságokkal :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igen, a zoknik nagyon jó, ha van kicsi gyerek a családban, akkor egyszerűen megoldható. Ha pedig varrni vagy kötni is tud az anyuka, akkor az nagyon egyedi lesz.

      Törlés