2018. június 2., szombat

Vakációra fel...!

Horváth Imre: Mit kívánjunk nyárra? 
                            
                                            Homokvárhoz: kupacot,
                                          Horgászoknak: kukacot,
                                          Hegymászóknak: nagy hegyet,
                                          Hűs fagyihoz: friss tejet,
                                          Folyópartra: fát, nagyot,      
                                          vakációt - száz napot!


Felnőttek és gyerekek már visszafelé számolták a napokat, itt a szünidő, a szabadságolások időszaka. Mindenki elfáradt, várja már a nyarat, a vakációt. De sok szülőnek gondot is okoz a két és fél hónapos iskolai szünet. A mindennapok más beosztást igényelnek, ezért a nyárnak is kell rendszerének lenni. Sok gyerek megy táborokba, nagyszülőkhöz és talán a szülökkel együtt is valahová. Nem könnyű összeegyeztetni a közös családi vakáció idejét. Váltakozik a kötöttség és a teljes lazaság, aminek van egy ritmusa.
Merre induljon a család? Mindenki másfelé indul, tengerpart, falusi turizmus, a hegyek, Balaton, élményfőrdők stb. 

Én a tengert csak nézni szeretem, nagyon félek a tengerbe menni. A partján sem napozok, - meg más vízparton sem - mert nagyon érzékeny a bőröm, soha nem leszek barna, csak vörös, az meg nem hiányzik - volt azért már benne részem, de egyszer elég volt a leégésből. A tengerek mellett hét ágra süt a nap, tehát folyamatosan védekezni kell a leégés ellen. A gyerekek számára megunhatatlan a tengerpart, lehet homokvárat építeni, kagylókat szedni, pancsolni a vízben, labdázni, jó programok számukra. De balesetveszélyes is, mert a törött kagylók a tengeri sün komoly sérülést okozhat, ilyenkor segíthet a műanyag strandcipő.
Itthon is rengetek érdekes hely van amit bejárhatunk és nem kell hosszú külföldi útra menni - ami ma már nagyon veszélyes is lehet. Már a közbiztonság nem olyan mint 10-20 évvel ezelőtt. Én már nem kívánkozok egyik nyugati országba sem, távolabb meg pláne nem. Voltam sok helyen a világban amikor hivatásos kórusban énekeltem, de a férjemmel is több országban.

A falusi turizmus érdekes lehet gyereknek, felnőttnek egyáránt. A városi gyerekek megtapasztalhatják hogyan éltek vagy élnek a falvakban az emberek. Megismerhetik a háztáji állatokat, amit addig csak könyvekben láttak, vagy az állatkertben. Meglátogathatják a kézművesházakat, a búbos kemencét, vagy a gémeskutat  A vendéglátók kedvesek, figyelmesek, segítőkészek.

Aki szereti az élményparkokat, neki ajánlom az Aquaworld Resort Budapest élménybirodalmat. Minden nyáron ezernyi kalanddal és attrakcióval várja az oda látogatókat Budapest legnagyobb vízi birodalma. Budapest zöldövezetében, közel a belvároshoz található a szálloda, amely családbarát. Itt minden van amit a gyerekek, de a felnőttek is szeretnek. Ha valaki megunja a fürdőzést, ott van a szárazföldi játszópark.


Bárhová megyünk az otthonunktól távol főleg külföldre, de az országunkon belül is, legyen nálunk az úti patikánk. Legyen benne: hasmenés elleni szer, mert az egyik legfőbb problémát a hasmenéses betegségek jelentik. Kell baleset esetén kötszer, ragtapasz, fertőtlenítő, égésre spray, megfázás esetére lázmérő lázcsillapító, C-vitamin, gyógytea (kamilla), orrcsepp, köhögéscsillapító, görcsoldó, hányinger- és hányás ellen B6 vitamin, rovarcsípés elleni kenőcsök, stb. - ki mit használ, mert ma már sajnos kevés felnőtt és gyerek van, aki ne használna valamit. Fontos a napvédő krém, legalább 20-as faktorszámú.


Én nagyon válogatós, sok dologtól undorodó, kényes ízlésű nő vagyok a higiéniát, vagy az ételeket illetően. Nem tudom, hogy ezt hogyan ítélik meg mások, de nagyon óvatos vagyok az étkezések terén itthon is, de külföldön meg pláne.. Szerintem ez nem rossz tulajdonság. A bűféket egyáltalán nem szeretem, kiválasztjuk mindig a legjobb étkezdét, megnézzük az asztalok tisztaságát, a kiszolgáló személyzetet, sőt még a pult mögé is benézünk - ha lehet. Ahol a pénzt is az a személyzet kezeli, aki az étellel foglalkozik, na ott biztos, hogy nem vásárolunk semmit. Még szerencse, hogy nem szeretem - és ez enyhe kifejezés - a tenger gyümölcseit, mert a legnagyobb fertőzésveszélyt az ezekből készült ételek jelentik. 
Fagylaltot sem szoktunk venni utcai árusoknál, jöjjön inkább a jégkrém, dobozos vagy nyalókás. A friss gyümölcsöt mindig megmossuk. A körültekintő, óvatos étkezésekkel mi még mindig elkerültük a fertőzéseket.

Mindenkinek kellemes pihenést, élményekben gazdag nyári szünetet kívánok!
                                              

2 megjegyzés:

  1. Jól összefoglaltad Lívia, a nyarat és a vakációt, amit kicsik és nagyok egyaránt nagyon várnak már. Hisz a kikapcsolódás mindenkinek nagyon kell.
    Mi szeretjük a tengert, a hegyeket, a vidéki falvakat egyaránt. Sok szép hely közül lehet választani, de valamennyire óvatosnak is kell lenni, legyen az akár belföldön vagy külföldön. Persze mindenki a saját pénztárcájától függően dönt, hogy közelebb vagy távolabb, rövidebb vagy hosszabb időre utazik, a luxus szállót vagy a falusi turizmust választja, de szerintem a lényeg az, hogy kicsit kimozduljunk a megszokott hétköznapokból...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy tetszett az írásom, és örülök, hogy hasonlóan gondolkodol.

    VálaszTörlés