2018. szeptember 23., vasárnap

Magyarország a Slow Food mozgalom legnagyobb rendezvényén Torinóban

Először vesz részt Magyarország országstanddal a 30 éve elindult nemzetközi Slow Food mozgalom rendezvényén, a rendszerint milliós látogatottságot elérő torinói 12. Terra Madre Salone del Gusto fesztiválon 2018. szeptember 20-24. között.

A Slow Living Hungary Egyesület és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében az országunk bemutatkozhat a kétévente megrendezett fesztiválon, mondta az MTI-nek Szekeres Dóra az egyesület elnöke.
Erre a rendezvényre az egész világból érkeznek termelők, tenyésztők, borászok és a fenntartható gasztronómiában gondolkodó éttermek, majorságok világszínvonalú termékekkel vezethetik be Magyarországot az öntudatos élet legnagyobb közösségének fesztiváljára.

A magyar országstandon az egri borvidéket az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok és a Gál Tíbor Pincészet képviseli, bemutatva az egri bikavért, az egri csillagot és a menoire szőlőfajtát, míg Szekszárd és a kadarka képviseletében a Heinemann Családi Pincészet érkezett Piemont fővárosába Torinóba.

Az egyesület célja, hogy a mangalica után a magyar szürkemarha  is elnyerhesse a Slow Food Presidia nemzetközi eredetvédelmet, ennek érdekében Nagy Géza egerszóláti szürkemarha-tenyésztő mutatja be a különleges magyar fajtát.

A Mátrai borvidék gasztrokultúrájába a gyöngyösi Bori Mama étterem vezeti be a fesztivál látogatóit, akik megismerhetik a Tisza-tó közelében működő Graefi-majort és a noszvaji Bodnár Oszkárné tizenkét órán át főzött szilvalekvárját is. (Persze nem főzés közben, hanem üvegekben.)



Továbbá egy kép az fesztivál első napján.
A mozgalom jelképe a csiga, ami a lassúságot képviseli, a lassú, komótos étkezést jelenti a gyorsétkezés - fest food - kultúrája ellen. Ezt az egész mozgalmat Carlo Petrini olasz újságíró, szociológus inditotta el a gyors éttermek ellen, Olaszországból indult. Célja, hogy megőrizze az egyes országok és régiók étkezési hagyományait, a helyi ételkultúrát és a "gasztro-kulturális" sokszínűséget.
A lassú, odafigyelő, a hagyományos és nemes táplálkozásra irányítja a figyelmet. Ne legyünk a rohanás "rabszolgái", hanem leljünk örömet a főzésben, az evésben és abban, hogy megosztjuk másokkal is ezt az élményt.
Hatalmas tevékenységi kört fognak össze a Slow Food mozgalom vezetői - gasztronómia, idegenforgalom, élelmiszer-biztonság, kultúrális és emberi értékek megőrzése. Céljuk az ízlésfejlesztés, kapcsolatépítés a termelők és fogyasztók között, kiállítások, vásárok szervezése stb. Céljuk az is, hogy felhívják a figyelmet a kistermelőkre, a felelősségteljesen gondolkodó séfekre, a tudatos fogyasztói magatartásra, a helyi alapanyagok sokszínűségére és a gasztronómiai tradiciókra.

Fotókat a fesztivál első napjáról, a magyar kiállítókról ITT láthattok
De videó is van: Terra Madre Salone del Gusto 2018 Market alatt
Aki Torinóban van még a holnapi napon magyar túrista, meglátogathatja a nagyszabású fesztivált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése