2018. november 17., szombat

Márton-napi libaság

Márton-napjára készült, de nem volt időm és nem is voltunk itthon pár napig, hogy betegyem a blogomba. Most került rá sor.

Többnyire a kedvencünket készítem Márton-napján  a Sült libacomb, sült burgonyával fűszeres-boros aszalt szilvával. De készítettem már az év más jeles napján vagy ünnepnapján is többféle változatban. 
Pl.: ITT, Libamáj sütve, ITT  Libamájjal töltött gomba rizibizivel, boros mártással ITT Sült libacomb burgonyapürével fűszeres aszalt szilvával ITT Libatepertőkrém ITT Libatepertő ITT Libapecsenye fűszeres harmonikakrumplival, boros szilvával ITT Márton-napi libaságom - Libacomb sütve, sült krumplival, párolt lila káposztával  ITT Sült libacomb tormás törtkrumplival, uborkasalátával ITT és itt van a kedvencünk a tavalyi évben.
Az aszalt szilvás változat több is van, ezért az ideit már nem tettem be, de most is készítettem.


                                                         Ludaskása gerslivel


  Ludaskása gerslivel (árpagyöngy)

Hozzávalók: 4-6 adag

20 dkg árpagyöngy, 40 dkg libaaprólék (szárny, máj, zúza, nyak), 3 gerezd fokhagyma, 1 fehérrépa, 2 sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 4-5 szem egész feketebors, 0,3 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, bors vagy borsikafű, oregánó, só, 1 dl bor, fél csokor petrezselyem.

A húst kisebb darabokra vágtam és vízben a máj kivételével  feltettem főni a 2 gerezd fokhagymával, és a szemes borssal, pici sóval, fehérrépával 1 sárgarépával. Közepes lángon főztem puhulásig. Közben a vizet pótolhatjuk, ha szükséges - és szükséges. 
Az árpagyöngyöt előző este beáztattam, és másnap leszűrtem, átmostam. A megfőtt libaaprólékról a levét leszűrtem és ebben tettem fől az árpagyöngyöt főzni.(még úgy is, hogy beáztattam háromszor annyi idő alatt fő meg mint a rizs!)
Serpenyőben olajon megdinszteltem az apróra vágott vöröhagymát és az egy maradék kockára vágott répát, majd hozzáadtam a feldarabolt májat és a maradék apróra vágott fokhagymát. Sóztam, fűszereztem - borsikafű, oregánó - és amikor a máj kezdett kifehéredni, hozzáadtam a zöldborsót és puhulásig pároltam a ráöntött fehér száraz borban. Ezután a kicsontozott kisebb darabokra vágott fött libaaprólékot a főtt répákat is hozzáadtam. A végén megszórtam az apróra vágott petrezselyemmel és jól összekevertem.
Az árpagyöngyöt leszűrtem és a libaaprólékos, zöldséges keverékkel összekevertem.



    Piramis süti sütés nélkül

Hozzávalók: kis piramis süteményforma

25 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg porcukor vagy fruktoz, 2 ek natúr kakaópor, 2 ek rum vagy rumaroma (el is maradhat ha gyerekek is esznek belőle), 1 dl tej (de ha elmarad a rum, akkor még 2 ek tej), 3 ek sárgabarakclekvár, annyi kerek háztartási keksz ahány golyó lesz, 2-3 ek kókuszreszelék, pici olaj a forma kenéséhez.

Egy tálban elkevertem a darált kekszet, a fruktozt, és a kakaóport, hozzáadtam a tejet, lekvárt és jól összedolgoztam. Diónyi golyókat formáztam belőle (nekem 3,08 dkg volt egy golyó), 
Az összezárt piramisformát az újjammal kikentem az olajjal, beszórtam a kókuszreszelékkel, jól összeráztam a felesleget kiöntöttem, belenyomtam  egy golyót (a felső része olyan nagyságú legyen, mint a keksz) rátettem a kekszet és a formát megfordítva szétnyitottam és a talpára került a kekszes rész. Egyenként kell az előre megformázott golyókból elkészíteni.
A formát elég 4-5 db elkészülte után olajozni, de a kókuszreszelékkel minden darab előtt be kell szórni a formát. (lehet tölteléket is bele tenni, van a formához egy pici tölcsérke)
Tányérra raktam és már tálaltam is. Gyorsan elfogy, mert finom.


                                         

4 megjegyzés:

  1. Finomságokat készítettél Márton napra! Guszta lett a ludaskásád, és biztos nagyon finom volt. Gersliből még nem főztem semmit, de ami késik nem múlik :-)
    Az édességed is nagyon tetszik, ez is fincsi lehetett. A piramisformát, amivel csináltad nem ismerem, nem is tudom elképzelni, milyen lehet, de ötletes :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Katalin. A piramisformát az egyik webáruházban láttam Pandortex a neve. Megrendeltem és két napon belül már át is vehettem itt Budapesten a Podmaniczky utcában. Nézd meg a webáruházukban, remélem, hogy megtalálod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia! Megnéztem, most már el tudom képzelni, hogy mi ez :-) Nagyon ötletes, tetszik :-)

      Törlés
  3. Örülök, hogy megnézted és tetszik.

    VálaszTörlés