2018. november 6., kedd

Paradicsomos csicseriborsó ragu bulgurral


Sok alapanyagot kipróbáltam már, de mindig megmaradok azoknál amelyek hasonlóak a magyar ízvilághoz, lehet belőlük olyan ételeket készíteni, ami annak megfelel. Így vagyok a bulgurral és a csicseriborsóval is, ezeket szeretem.
A csicseriborsót - két pohárnyit - ha nem konzervből készítjük, akkor egy éjszakát áztatni kell, majd jól átmosni, leszűrni és tiszta vízben pici sóval megfőzni - 25-30 perc. De ha konzervből készítjük, akkor azt nem kell főzni.

Hozzávalók: 4 adag

1 konzerv Bonduelle csicseriborsó (26,5 dkg), 25 dkg bulgur, 15-20 dkg füstölt fött tarja, 2 kis doboz sűrített paradicsom, 2 db nagyobb nyers paradicsom, pár karika erős zöldpaprika,  1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kb. 1 dl olaj (lehet kevesebb is), 1- 1  kávéskanál borsikafű és bazsalikom, só.

A vöröshagymát apróra vágtam és az olajban elkezdtem dinsztelni, kb. félidőben hozzáadtam az apró kis kockákra vágott sonkát azzal is tovább pároltam, majd az apróra vágott fokhagyma következett és utána rögtön a sűrített paradicsom. Jól összekevertem és hozzáadtam az apróra vágott nyers paradicsomot is, fűszereztem, sóztam és fedő alatt takarékon összefőztem és a végén belekevertem a leszűrt, megmosott csicseriborsót és ezzel is még pár percig főztem.
A bulgurt jól megmostam, leszűrtem és vízben kevés sóval megfőztem. Leszűrtem és nagyon kevés olajjal összekevertem. Tálaltam a bulgurt a ráhalmozott raguval, díszítettem bazsalikomlevéllel - ami nem annyira szép, eleven, mert már mélyhűtőben tartottam, mert most éppen nincs itthon cserepes bazsalikom.
Adható rizzsel, de tésztával is pl. orsó, szarvacska, penne stb.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, ízletes lehet! Bulgurt már többször csináltam, de csicseriborsót még nem, és nem is ettem még. Szívesen megkóstolnám, mert nem is tudom, hogy milyen az íze :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin valóban finom volt. Próbáld ki egyszer a csicseriborsót, biztos, hogy ízleni fog. Íze olyan mint a felesborsó vagy sárgaborsó - ha egészben lenne - csak jóval nagyobb szemek. Szívesen megkínáltalak volna, de már elfogyott.

      Törlés
    2. Köszi Lívia, valamikor biztos ki fogom próbálni. Most hajdinát főztem - Márton napra -, ezt is most először :-)

      Törlés
    3. Hajdinát még én sem főztem, de majd ezt is kipróbálom. Mostanában érdekelnek ezek a régi hagyományos alapanyagok.

      Törlés