2021. május 25., kedd

Pünkösdi ételeim - 2021

 


A pünkösd  a keresztény egyház egyik fő ünnepe, mely a húsvétot követő ötvenedik napon kezdődik. A keresztény egyház annak emlékére tartja a pünkösdöt, hogy tanai szerint Jézus mennybemenetele után a szentlélek leszállt  tanítványaira, az apostolokra és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek, ahol Szent Péter prédikációját követően sokan megtértek, és belőlük alakultak az első  keresztény gyülekezetek. Tehát az egyház születése is.

A pünkösdi hagyományokban keverednek az ókori római, a keresztény és az ősi pogány elemek. Nálunk is és Európa nagy részén a középkor óta ismert szokás a pünkösdi királyválasztás. Magyarországon a XVI. századtól kezdve vannak írásos nyomai a hagyománynak. Ügyességi versenyen választják ki a legrátermettebb legényt. Szokás volt pünkösdi királynét is választani a falubéli kislányok közül.

A pünkösdi  időszak jelentős szertartása a zöldágjárás volt. Az ablakokra, az ajtók fölé, a szobák falára frissen vágott zöld ágakat tűztek. Az ősi termékenységvarázslások emléke ez a szokás, de egyben védelem is a rontás, boszorkányok ellen. 

Pünkösdkor a parasztcsaládoknál is ünnepi ételek kerültek az asztalra. Egyébként húst ritkábban ettek, de a juhtartó vidékeken nemcsak húsvétkor, hanem pünkösd napján is fogyasztottak bárányt. Sokszor került marhahús, baromfi is az asztalra.. Sütöttek valamilyen édes kalácsot, túrós lepényt , mákos kalácsot. Készítettek a bodza virágjából szörpöt, teát.

Frankfurti leves

Stefánia vagdalt gombóc formában fött tojással

Stefánia vagdalt tányéron petrezselymes rizzsel, uborkasalátáva
Cigánypecsenye sült burgonyával
Cigánypecsenye tányéron
Pünkösdi ragus saláta

Csokoládés, zabpelyhes, mazsolás, kesüdiós rúd felszeletelve



2 megjegyzés:

  1. Nagyos sok finomságot ettek az ünnep alatt, meg is éheztem, ahogy nézem 😊.
    Szépen összegyűjtötted az információkat Pünkösdről!

    VálaszTörlés